Informace k volbám do farní rady

Naší farní pastorační radě končí mandát v říjnu 2023, proto je třeba zvolit radu novou.

Voliči a kandidáti

Kandidátem se může stát každý farník (katolík) starší 18 let, který je ochoten přijmout povinnosti plynoucí z funkce člena farní pastorační rady.

Voličem je každý člen farnosti starší 15 let. Jeho bydliště není podstatné, rozhodující je to, zda vnímá svou sounáležitost k farnosti.

Voliči mohou navrhovat jména kandidátů v období od neděle 8. 10. 2023 do středy 18. 10. 2023. V kostele jsou k tomuto účelu umístěny schránky s návrhovými lístky. Každý volič může zapsat na návrhový lístek nejvýše 4 kandidáty. Prosíme Vás, abyste si předem ověřili, zda by byl vámi navržený kandidát ochoten tuto službu přijmout.

Naše farní rada se skládá ze 7 členů (3 z titulu své funkce, 2 zvolení farníky, 2 jmenováni farářem). Volební období farní rady je 4 roky.

Co je to farní (pastorační) rada a koho mohu navrhnout?

Farní rada je z principu synodality v naší církvi poradní a pracovní orgán faráře. Farní rada (nebo také pastorační rada) je poradním orgánem duchovních správců farnosti. Jejím úkolem je především diskutovat o otázkách týkajících se dění ve farnosti a pokoušet se nalézat řešení případných problémů. Slouží i pro navrhování a koordinaci různých farních aktivit.

Pastorační rada spolupracuje s farářem při vytváření farní obce tak, aby byla živým společenstvím věřících podle slov: „Obec věřících měla jedno srdce a jednu duši“ (Sk 4,32). To neznamená uniformitu, ale cestu za společným cílem. Z toho vyplývá, že je dobré, aby navrhovaní lidé měli tento smysl pro farnost a zároveň schopnost a ochotu některých zodpovědností se dle možnosti ujmout. Zároveň je vhodné pokrýt i demograficky celou strukturu farnosti, aby nechyběl zdravý čerstvý duch.

Koho nenavrhovat?

Není potřeba navrhovat osoby, které jsou členy pastorační rady z titulu své funkce. Jedná se o tato jména: Jeroným Jurka OFM(administrátor farnosti), Jan Nepomuk Svoboda OFM (výpomocný duchovní), Bonaventura Týnovská OSF (pastorační asistentka).

Průběh voleb

Farář a volební komise (sestra Bonaventura, Pavel Maršálek, Petr Šverma) vyhodnotí návrhy, osloví nejčastěji navržené osoby, zda kandidaturu přijímají, a sestaví kandidátní listinu. Seznam kandidátů bude vyvěšen na nástěnkách a na webových stránkách farnosti od pátku 20. října 2023

Termín voleb byl stanoven na neděli 22. října 2023. V tento den budou voliči po nedělní bohoslužbě vybírat 2 nové členy rady z kandidátní listiny.

Výsledky voleb budou vyhlášeny v ohláškách při nedělní mši svaté 29. října 2023.

Prosíme vás všechny o aktivitu při podávání návrhů a při samotné volbě. Jde o život a budoucnost naší farnosti. 

Děkujeme.                                                                               Farní rada a volební komise